сряда, 10 октомври 2012 г.

Гигински (Черногорски) манастир Giginski (Chernogorski) manastir

Гигинският манастир се намира над село Гигинци, на 5 километра високо в планината наречена Черногорие, от където е и втрорто име на манастира Черногорски.  Лесно се стига до манастира, който е на 30-тина километра от Перник и още 35 от София. През Батановци-Ноевци-Непразненци-Гигинци. В самото начало на селото има скромна табела с отклонение наляво към манастира. Пригответе се за неравен път, постлан с чакъл, на места поиздълбан, но с внимателно изкачване с кола се стига за около 20 мин. Ако сте ентусиасти, защо пък не се качите и пеша. Манастира се намира на невероятно място в подножието на връх Китка (1118 м надморска височина). От първото ми посещение преди почти 3 години манастирът търпи много реставрации и обновявания, както и поява на много нови постройки и внасяне на модерни технологии. Например соларни клетки за отопление и осветление. :)

Миналата неделя посетих отново манастира. Най-вече заради аязмото му с лековита вода. Вярвам , че е добра и че на моето семейство ще помогне, затова и всеки почивен ден, когато не сме другаде се качваме до манастира.

Можете да видите снимките от последното ни изкачване там. Красиво е и постепенно набира скорост от към посещаемост, което бавно ще отнеме спокойствието му, но си заслужава да се види. Така, че посетете го!

Старата част на Черногорския манастир

Новата църква на Гигински манастир

Кулата с камбанарията, старата църква - реставрирана отвън

Новата църква



2 коментара: