сряда, 12 ноември 2014 г.

Забележителности в Сапарева Баня, гейзер и църква "Свети Никола"

Днес сме в Сапарева Баня. Правим своята разходка търсейки най-забележителните места.
Сапарева Баня, гейзер-фонтан
Сапарева баня е град в Югозападна България и е част от Кюстендилска област. Намира се върху северното било на Рила на 15 km от Дупница. Градът е известен с неговата гореща минерална(103 °C (217 °F)) и чиста планинска вода, както и с гейзера в центъра на града. Градът е административен център на община Сапарева баня.

Първо се спираме пред гейзера-фонтан, около който е изграден парк и е едно прекрасно място да останете за няколко часа с приятели, да се насладите на миризмата, която идва от гейзера (на сяра)... В парка има забавления за малки и за големи. 



 Чешмата с вода от гейзера със същата температура. Внимавайте, когато пипате водата.
 Второто място, на което спираме е центъра с общината. Няма как да не обърнем внимание на фонтаните. Където има вода, там сме.
Община и фонтани в Сапарева Баня

 През пътя на отсрещната страна забелязваме стара църква с много красив двор. Това е третата забележителност от града, на която обръщаме внимание - църквата "Свети Никола" Има табела с информация за църквата:
"Църквата е построена през 12-13 век и реставрирана през 1937 г по проект на арх. Рашенов.

Отличава се със своята архитектура - кръстокуполна църква от типа на свободния кръст, с голяма полукръгла апсида.
Сградата е издигната от тухли върху каменни основи. с характерен начин на градеж т. нар. "потънала тухла", което заедно с дванадесетостенния купол и аркирани ниши определя живописния й вид.
Църквата е била изписана изцяло отвътре, но днес са запазени само отделни фрагменти."


църква "Свети Никола", Сапарева баня


 Спираме се пред една информационна табела. Този регион е наситен с много ценности и забележителности, заради минералните извори и лечебни води е обект на внимание още от римско време, а и от преди това...
Последната забележителност, до която стигаме е балнеолечебния център на Сапарева баня. В парка около този център има останки от старинна крепост. Проблема е, че много беше обрасло. Правим два кадъра и потегляме към поредното място за откриване в този регион.
Сапарева баня, крепост


Няма коментари:

Публикуване на коментар