събота, 29 септември 2012 г.

Паметник - костница на Ботевите четници, село Скравена Pametnik kostnitca Skravena

Паметник-костница на Ботевите четници е мемориална костница в село Скравена, община Ботевград. В нея се съхраняват черепите на десет Ботеви четници от групата на Георги Апостолов, намерили смъртта си при разгрома на четата в Рашов дол край Ритлите, на 2 юни 1876 година (21 май по стар стил).
На следващия ден цялото население на Скравена е изкарано да види шествието на башибозука, носещ забити на колове главите на четниците. Селските първенци Георги Стаменов и Петко Студенковски успяват да откупят главите и още същата вечер жените от селото ги измиват, увиват в домашно платно и погребват в двора на църквата.

На 3 юни 1930 година, по предложение на поп Георги, тленните останки са извадени и изложени в специална витрина в църквата.
През 1982 година са преместени в специално изградената костница по проект на архитектката Росица Грънчарова, скулпторката Стефана Бояджиева и художника Божидар Овчаров. Костницата влиза в списъка на Стоте национални туристически обекта, под №82. Ключът за костницата и печатът се намират в информационния център в читалището на Скравена.


Няма коментари:

Публикуване на коментар