петък, 12 октомври 2012 г.

Земенски манастир Zemenski manastir

След като посетихме Гигинския манастир и Одранишкия манастир, решихме че от неделния ден има още достатъчно време и потеглихме към Земенския манастир. От Одраница до Земен се стига за около 20 мин. Преминава се през града Земен и има леко изкачване от около 2 километра, за да се стигне до манастира. Намира се на красиво място в планината Конявска. Основната забележителност на този манастир е църквата й "Свети Йоан Богослов", която е строена още през 11 век. Стенописите са уникални и запазени. Църквата е изографисвана на два пъти през 11 век и по-късно през 14 век.  Във вътрешността има и каменна оброчна маса, на която се е извършвало богосложение. Днес всеки може да се докосне до нея и с чисто сърце да се помоли за най-съкровеното си желание. Вярва се, че то се сбъдва.

На входната врата прочитаме за манастира и по-точно подробности за църквата.

Земенски манастир - портал

Навлизаме в двора и първото, което забелязваме е църквата в средата на манастирския двор. Впечатляваща е. Колкото и пъти да ситгнем до тук, все ще влизаме в нея и ще стоим дълго, за да се влгеждаме в майсторството на средновековните творци.
Църквата "Свети Йоан Богослов"
Отляво забелязваме нещо, което напомня на малък декоративен кладенец . Част от интериора на красивия двор, обагрен в цветовете на есента.
Обръщаме внимание на цветята и на едно неспирно пърхащо създание, което усърдно събира нектар.


Оглеждаме се във вътрешността на манастира, сградите, двора, църквата, камбанарията.
Време е да влезем в църквата и да отправим молитва към Бога. Ако желаете да запалите свещ, отдясно на входната врата има място за това.
След църквата отиваме в малкия кът за усамотение, с поглед към Земен. Направили са и малка детска площадка с люлка и пързалка. Няма как, малките трябва винаги да се забавляват.
Време е да вървим. Още един кадър и спомен от манастира и скачаме в колата. ДО скоро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар