сряда, 17 октомври 2012 г.

Крепост-укрепление "Меджиди капия", Силистра Medjidi kapia

Южно от Силистра се намира турския форт "Меджиди Табия". Той е единствения градеж по земите на България изцяло запазен от времето на османското робство. Военната крепост е изградена през 1847 година . Името на крепостта идва от султан Абдул Меджид, който проявил голям интерес към изграждането на крепостта и лично следял процеса на строежа й.
Укреплението "Меджиди Табия" представлява внушителна каменна крепост с височина около осем метра, заобиколена от дълбок трап, служещ за маскировка и защита. Има шестоъгълна форма и забележителна структура. Уникалността на военния форт е в сложната му конструкция, притежава много високи стени и безброй подземни тунели, конструирани, така че от хълма където е разположена крепостта може да се достигне до всички ключови места чак до другия край на града. Военното укрепление е дело на немски военен инженер Хелмут фон Молтке. Изграждането на военната крепост е отнело дванадесет години усърден труд, който е положен от принудително събрани от турците българи. Главните майстори са били от Дряново, а общите работници местни жители. След приключването на строежа всички българи работили в крепостта били заточени в Анадола с цел да не издадат тайната за конструкцията на укреплението.




Крепостта "Меджиди Табия" е най-запазената от шестте укрепителни центрове от изкуствените закрития на турската отбранителна система. Внуштелната крепост е била изградена с цел допълнителното укрепване на крайдунавския район, който е бил граница на османските владения. В наши дни тя е превърната в музей и е отворена за посетители целогодишно. "Меджиди табия" е част от Стоте национални туристически обекти на България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар