сряда, 17 октомври 2012 г.

Пещера "Леденика" Ledenika cave

Пещера "Леденика" се намира в Стрешерски дял на Врачанската планина, на 19 км. от гр. Враца,Стара планина. Тя е  с множество галерии и интересни карстови форми ( сталактити и сталагмити)  датиращи от хиляди години.
 Пещерата е дълга около 300 м. и има десет зали, най-голямата от които е известна като "Концертната зала". Температурата в пещерата варира от –7°С до 15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно изключително малко езеро , наречено "Езерото на желанията".
Входът на пещерата е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 м. Първата зала е "Преддверието" (най-ниската част на пещерата). През зимата и пролетта тази зала очарова с леденокристалната си украса, дала името на пещерата. Няколко метра човек трябва да се движи ниско наведен през прохода "Плъзнята", за да стигне до малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертна) зала, в която има различни образувания, наречени с интересни имена заради вида си - Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Коледа, къщичката на баба Яга и много други. От голямата зала през железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските, и се стига до т.нар. "Бяла зала". Тук могат да се видят образуванията Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича "Седмото небе".

Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали за да съхраняват вътре овчето мляко. Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. В първата зала, наречена "Преддверието", се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м. Нисък коридор свързва Преддверието с Малката зала - почти кръгла зала, от която през пещерния коридор Комата, се стига до Концертната зала. Според специалистите тя има "божествена" акустика. Под Концертната зала се намира още една – Хладилника. В минали времена хората са я ползвали за съхраняване на семена. Отклонявайки се вдясно, се стига до малко синтрово езеро с дълбочина 0,50см, за което има легенда, че водата му е "вълшебна".

 Първите си посетители на пещерата са през 1961 г., а през 1962 г. е обявена за природна забележителност.
Считано от 6 март 2010 г. пещера Леденика се стопанисва от Община Враца.



Няма коментари:

Публикуване на коментар