понеделник, 17 ноември 2014 г.

"Джумая" джамия в Пловдив

В Пловдив на площад  "Джумаята" в центъра на днешната пешеходна зона, западно от стария град се намира един от най-старите мюсюлмански храмове на Балканите -  "Мурадие". Хюдавендигяр джамия е главният мюсюлмански храм в Пловдив или по-известна като  Улу Джумая джамия.
Построена е върху разрушената катедрална църква "Св. Петка Търновска". Джамията е изградена след завземането на града от османската армия през 1363-1364 година, но има различни сведения относно времето по което е построена - по време на управлението на султан Мурад I (1359-1389) или  по времето на султан Мурад II (1421-1451) от Шихабедин паша, бейлербей на Източна Румелия.

"Джумая" джамия в Пловдив

"Джумая" джамия е с размери 30 на 40 метра и това я превръща в един от най-големите османски паметници в България и на Балканите. Масивните стени на"Джумая" джамия са  изградени в типичната за ранноосманската епоха техника, позната още като византийска зидария: два пласта тухли са иззидани след всеки пласт дялан камък.  Оригинална външна декорация придават тухлите, които са поставени вертикално между каменните блокове. "Джумая" джамия е многокуполна. Помещението за молитви е с девет купола, покрити с оловни плочки. По-късните мюсюлмански храмове са еднокуполни. Под средния купол на "Мурадие" се намира шадраван. В североизточния ъгъл на джамията се издига минарето, което  е оригинално декорирано - с червени тухли върху бяла мазилка, оформящи мрежестата декорация. На югозападния ъгъл на фасадата, с изглед към централния площад, през 1878 г., е поставен слънчев часовник, дарение от руски офицер, който бил картограф на император Александър II. Слънчевият часовник измерва времето по изменението на дължината на сянката на стрелката и движението ѝ по циферблата. 
"Джумая" джамия е реставриранатри пъти - през 1785, 1818 и 2008 година.
снимки: Незбаравима България, текст: maistors.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар