петък, 12 октомври 2012 г.

Одранишки манастир Odranishki manastir

След Гигинския манастир се отправяме към село Одраница и Одранишкия манастир "Свети Свети Петър и Павел". Минаваме между селата Гигинци и Одраница. След село Дивля, стигаме до село Горна Глоговица. След това село пътят стана по трудно проходим, но възможен. Изкачвате се нагоре в Ерулската  планина. Красотата на природата около вас е неописуема.  Има сромни две табели, които указват посоката на манстира малко преди да продължите за селото.  За съжаление няма хора, които да питате за пътя. Ние имахме водач, който е ходил и преди това там. Последните 200 метра, за да стигнете до манастира са по- трудно проходими за колата, но с внимателно каране стигате. Разкрива се живописен манстир с живописна природа.



Има малък паркинг пред входа на манастира. Тъй като сме единствената кола, си позволяваме да спрем именно там.
Манастирът е построен върху останките на стар такъв, на който датирането не е сигурно. Манастирът  е реставриран и съграден в днешния си вид в годините 1999-2000 г.
Ето разходката ни в снимки: 
Жилишната част с портала на манастира
Рибраници - плува пъстърва

Пъстърва

Манастирска чешма и един от параклисите
Забелязваме много овощни дръвчета, кошери, по-нагоре има птици.
Манастирът с пчели
Над манастира и овошните дървета забелязваме къщичка, надяваме се че там ще открием някой, но уви... Поне е красиво.
Всеки манастир има извор със свещена и лековита вода. Стигаме до аязмото на Одранишкия манастир. Няма как да раберем какво лекува водата.
Посещението ни е към края си. Очаква ни обратния път. ДО скоро!

Няма коментари:

Публикуване на коментар