петък, 7 февруари 2014 г.

Светилище на нимфите и Афродита с. Каснаково

Между селото и село Клокотница се намира езическо светилище на Афродита и нимфите. През 1958 г. обектът е обявен за национален паметник на културата. По своята същност той представлява полукръгла площадка с аязмо и лечебна вода. Местността е известна под името Гьор Бунар. На няколко десетки метра от там е "Киркова дупка" - неизследвана пещера, в която според преданието се е скрил кир Теодор Комнин, след като е разбит от цар Иван Асен при с. Клокотница. На скалата, до входа, пак според преданието има отпечатък от подковата на коня.
Светилището на нимфите и Афродита е построено в края на II в. от ветеран в римската армия от тракийски произход. Това е едно от най-добре запазените тракийски светилища и единствения нимфеум в България. 



След три десетилетия вярна служба на императора, военоначалникът Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос получава парче земя, край сегашното димитровградско село Каснаково. Там, на върха на един хълм, потънал в зеленината на тракийските цветя, се намира скален извор, почитан от траките като светилище на нимфите. Преданията гласят, че на това живописно място, вечер танцуват красивите повелителки на природата – нимфите. Според вярванията, ако жените пият от изворчето вода, те зачеват по-лесно и раждат красиви мъжки рожби – смели рожби на Тракия. 
Пленен от красотата и мистиката на извора, Тит Флавий решава в чест на съпругата си Клавдия Монтана , да издигне на това място храм на богинята Афродита. 
По време на християнизацията тук бил изграден параклис на името на свети Спас, но от него не е останало нищо. Ежегодно жителите на Каснаково провеждат събори на празника на светеца, в чест на който се оставят дарове, палят се свещи и се хвърлят монети в извора за здраве. 
През 1968 год. обекта е обявен за национален паметник на културата.
текст:Укипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар