петък, 23 ноември 2012 г.

Каменна църква "Света Петка", Трън St Petka stone church Tryn

Есенен октомврийски ден. Решаваме да посетим Трън. Едно от най-известните неща в този град е скалната църква Света Петка, в която е живяла светицата приживе и се криела от гонителите си. Извисява се на високо параклиса и трябва да изкачите няколко метра стълби. Посреща ви вежлив човек (Бай Милчо), пазител на храма и разказва благо за историята на Света Петка, за живота й, за църквата. По всяко време може да се посети църквата. Човека живее в къщата, която е напът при изкачването. Само трябва да позвъните на вратата му.

Историята: "Светицата се заселила в пещерата над Трън през X век, след като дълго бягала от преследвачи. Те я гонили, защото проповядвала християнството. Хляб и диви плодове - с това се хранела светицата. Дълго обаче се чудела защо като пече хлябът, димът не се задържа в пещерата. Така открила изход от скалата към най-високата точка над днешния Трън. Един ден си омесила питка. Тъкмо отчупила първия залък, и чула тропот от конски копита. Разбрала, че това са преследвачите й, света Петка избягала през тайния вход. Когато неверниците влезли в пещерата, понечили да си откъснат от прясно опечения хляб, но тутакси питката се вкаменила. От този случай пещерата се превърнала в параклис на името на света Петка. 
 Трън е приел светицата за своя покровителка и на нейния ден - 14 октомври, отбелязва своя празник. Сълзите на света Петка имат лечебна сила, вярват трънчани. Те капят близо до тайния изход. Бай Милчо ги събира в шишенца и ги раздава на хората да пръскат за здраве домовете си и да мият лицата си. На много хора, казва той, чудотворните сълзи помогнали. " 1
Пиктата, която се е вкаменила при докосването от гонителите на света Петка
Огнището, в което е пекла хляба си
Изображение на светицата върху скалата
Поглед от върха над параклиса към околността
Паметник в памет на загиналите от 1885 година


Няма коментари:

Публикуване на коментар