сряда, 31 октомври 2012 г.

Побитите камъни

Защитената местност „Побити камъни” се намира на около 20 км западно от гр. Варна, започвайки на няколко километра южно от гр. Белослав, на север около самия град, близо до завода за соди и с. Страшимирово. Пресичайки старото шосе Варна - Девня и автомагистрала Хемус завършва около селата Слънчево и Баново.

Скалните образувания представляват цилиндрични каменни колони, достигащи височина до 7 м. и диаметър при напречно сечение в някои случаи до 3 м, разположени върху пясъчна повърхност. Всички колони в основата си са цилиндрични по форма. Строежът на колоните е пръстеновиден, с ясно очертана външна и вътрешна зона. Външната зона е от светло до средносив здраво циментиран варовик, с кръгло до леко неправилно напречно сечение и дебелина от 10 до 50 см. Вътрешната зона е от рахъл пясък. Сложните колони двойници или тройници имат съответно по две или три вътрешни зони. Най-често те са неправилно разположени в местността, но на отделни места образуват редици. Колоните са вертикални или наклонени, различни по форма, с вътрешна или външна ребриста повърхност. Външната стена на колоните е гладка, изградена от твърда скала. Границата между колоните и пясъка е рязка и ясна. Пясъкът е рахъл и се разрушава лесно. Вторично, след разкриване и изветряне, външата стена на колоните става неправилна, с надлъжни ребра и бразди.


Пространствата между колоните са покрити със сиво жълти или белезникаво сиви пясъци, върху които се развива на отделни места се развиват треви и дребни храсти. Такива пясъци запълват в повечето случаи и централната празнина на колоните. Тъй като в основата си колоните нямат твърд фундамент, а са разположени върху пясъци, при изземването на пясъците в следствие на човешка намеса колоните се повалят.



В Побитите камъни са включени седем големи и няколко по-малки групи образувания. От тях най-известна е групата „Център – Юг”. Тя е разположена на 18 км. западно от гр. Варна. В нея се наброяват около 300 големи и малки колони, високи до 6 м., издигащи се главно южно от старото шосе Варна-Девня. Южно и югоизточно от село Баново са разположени групите колони Бановска, Канарата и Острият Камък. Югоизточно от село Слънчево са разположени многобройните, но интересни колони на Слънчевската група. Повърхността им е характерна с брадавички и пръчковидни образувания. Югозападно и южно от Белослав се намират рупите „Белослав – запад”, “Авренска поляна”, “Тетерлика, “Голия връх” и “Пчелина” Най-интересна е откритата през 70-години на миналия век група ”Канарата” и кариера ”Белослав” известна също така като Дренака. Каменните колони там се откриват след експлоатация на кариерата. В продължение на няколко години от там са получавани пъсък и чакъл за строителството. Кариерният откос е висок 42 м., а етажно разположените колони – от 4 до 6 м. Те са разделени от хоризонтално лежащи пясъчникови прослойки, дебели от 1 до 3 м. Може да се приеме, че колоните на разкрития откос са на 6 етажа. В южната част на откоса колоните са по-дебели, но по-малко на брой. Обратно в северната част колоните са по-многобройни, но дребни.

snimki Ludetini, text muzeum Varna

Няма коментари:

Публикуване на коментар