петък, 3 януари 2014 г.

Водопад "Кадемлийско пръскало"

Кадемлийският водопад е очарователно творение на природата, разположено в Национален парк Централен Балкан. Забележителността води началото си от река Кадемлийска, която от своя страна е десен приток на река Тъжа. 

 Кадемлийското пръскало се извисява на 1500 м. височина, в сърцето на връх Триглав в Средна Стара планина. Височината на водния пад е 70 м., като бурната водна струя се спуска по отвесните скали и създава една вълшебна гледка. Кадемлийското пръскало е един от най-високите, а също така и един от най-красивите водопади у нас. Под водопадът е разположен шумолящ карстов извор и малка пещера, където до средата на лятото се запазва лед. 


Кадемлийският водопад е обявен за природна забележителност през 1965 г. Не далеч от него е разположена хижа „Тъжа“, където можете да отседнете. До природния феномен ще ви отведе коларски път, който започва от село Тъжа и продължава до едноименната хижа. Ако решите да тръгнете пеша, преходът ще ви отнеме близо 4-5 часа в едната посока. Ако разполагате с достатъчно време и обичате дългите разходки в планината със сигурност тази идея ще ви хареса. Поемайки пеша ще минете и покрай друг много красив водопад, наречен Бабско пръскало. Той е с височина около 55 метра и е разположен в близост до хижите Русалка и Равна. Реката, от която води началото си водният пад е приток на река Тъжа.

  Кадемлийското пръскало е поредното доказателство за това каква невероятна сила притежава природата да твори и създава истински шедьоври. Не пропускайте да се насладите на това чудесно място и да опознаете още едно кътче от нашата България. 
снимки: Интернет (1, zabulgariaslubov.com), инфо:БГ хотелите.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар