събота, 1 февруари 2014 г.

Батулийски манастир "Свети Никола"

с. Батулия. Община Своге. Област София. 
Батулийският манастир е действащ православен манастир. Намира се на хълм на по малко от километър източно от с. Батулия и представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сгради. 
Църквата е еднокорабна, едноапсидна и безкуполна сграда, а до западната й фасада е долепен портик, изпълняващ ролята на открит притвор. Сегашната манастирска църква е осветена през 1911 година от Софийския митрополит Партений. Построена е на мястото на по-стар храм, разрушен по време на турското робство.

На височината над манастира стоят останки от укрепление - вероятно стражева кула, които не са проучени и съответно датирани. Жилищната сграда на манастира /наречена от нейния строител - поп Емануил Златков страноприемница/ е построена и осветена на 3 юни 1913 г. отново от митрополит Партений. А общото с Александър Стамболийски , като личен приятел на поп Емануил , през лятото на 1920 г. пренощувал в манастира. В чест на това пребиваване поп Емануил нарекъл двете западни стаи, в които е нощувал високият гост, "Стаите на Стамболийски".



текст: На хотел, оригинални снимки: Лудетини

Няма коментари:

Публикуване на коментар