петък, 10 август 2012 г.

Крепост "Абритус", Разград

Абритус (на латински Abrittus, произнася се Абрѝтус) е антично римско селище (от II-ри до IV-ти век град) в Североизточна България. Останките на селището се намират в местността "Хисарлъка" на около 3 км край днешен Разград.
Историята на крепостта: " Абритус възниква като тракийско селище. От I-ви век е римски военен лагер, който е преустроен в град през II-ри век. През периода II-ри - IV-ти век достига своя най-голям културен и икономически разцвет.
Според лингвистите етимологията на името Абритус е от лат. произход и означава „стръмен“. Късноантичният град Абритус е построен върху развалините на тракийско селище. Още с появата си градът е бил пригоден за военен лагер. През IV в. Абритус е вече добре устроен късноантичен град, укрепен добре планиран, водоснабден. През 586 г. е разрушен от аварите. През VII-VIII век възниква българско селище, което съществува до Х-ти век."
Етнически състав и религия: "За разнообразния етнически състав съдим по откритите епиграфски паметници. Населението е било доста разнородно: римляни, траки, гърци от Мала Азия –военнослужещи, ветерани и цивилно население. В Абритус са живеели също траки и чужденци с императорска романизация.

От Абритус и неговата околност произхождат множество паметници, свързани с духовната култура на живялото тук население: посветителни надписи, оброчни плочки, бронзови плочки– матрици и култова бронзова пластика. Те са свидетелство както за разнородния етнически състав, така и за религиозната търпимост между различните етнически групи и за религиозен синкретизъм. В периода между I и IV в. били почитани езическите божества, а след признаването на християнството за равноправна религия – и Христос. Един от най-разпространените култове в Абритус е култът към Херкулес (особено в армията). Почитани са още Юпитер и Марс, Сабазий, бог Аполон, Хигия, Епона Регина, Арес и др. Намерени са оброчни плочки и на Тракийския конник.
Събития През 251 г. в периферията на града се разиграва голямо сражение между римската войска, начело с император Деций Траян и готите. В битката императорът загива, а римляните търпят пълно поражение. Поредното възстановяване на града е осъществено в началото на IV-ти век от император Константин Велики. "
текст: Уикипедия (1); снимки: 1 , flikr

Няма коментари:

Публикуване на коментар